Queixos con rostro en Pontevedra

Por - 14.12.19


Xa cheira a queixo en Pontevedra! Tras meses de traballo abrimos a nosa queixería na cidade do Lérez cunha selección de queixos artesáns galegos, nacionais e internacionais. Todos diferentes pero todos con algo en común e é que todos son queixos con rostro.

Tras moito tempo dándolle voltas decidimos crear en Pontevedra o espazo que notabamos en falta. Case todo o mundo come queixo, pero non hai refrentes aos que acudir e nos que atopar queixos artesáns, chegados do produtor ao mostrador máis alá dos de produción local. Gústanos coñecer as persoas que están detrás de todo o que comemos, as súas historias, os procesos de elaboración. Antes iso era o máis normal, agora as dinámicas de consumo son diferentes, pero nós queremos recuperar iso que facían os nosos avós e poñelo ao alcance de todos transformando a cultura global en cultura local. É coma ser un nexo entre a cultura local de diferentes lugares.
Na tenda hai xa cerca de 40 referencias de queixos tanto galegos, coma nacionais e internacionais. A maior parte deles son nacionais, temos queixos de Galicia, de Asturias, das dúas Castelas, das Illas Canarias e, por suposto, non faltan as catro Denominacións de orixe galegas. Ter 40 queixos e non 100 é un tema de calidade, pola calidade dos propios produtos e pola calidade do servizo, para nós é moi importante coñecer cada un dos produtos que temos na tenda.
Todos os queixos teñen algo en común e é que proveñen de pequenos produtores, con gando e pasto propios. Son queixos con rostro, queixos todos diferentes uns a outros pero que teñen unha historia e unha razón de ser detrás. Cada queixo é único e así é coma debe ser, os queixos reflicten a cultura dun lugar mais tamén a súa terra, o seu clima, a súa xente, todo se reflicte no seu sabor, no seu aroma e en cada pequeno matiz.
Queixos de leite cru
Non é capricho, pero a maior parte dos queixos da tenda están elaborados con leite cru de vaca, cabra ou ovella, ou mesmo cunha mistura. Os sabores intensifícase e isto fai que cada queixo sexa completamente diferente. Iso sí, tamén contamos con queixos elaborados con leite pasterizado.
E aparte
Hai centos de xeitos de comer queixo, é un dos produtos máis versátiles na cociña, e o noso obxectivo é compartir as nosas ideas. Por iso, contamos cunha ampla selección de produtos para maridar cos seus queixos: viños, chocolate, aceites, froitos secos, conservas, marmeladas, pan para o picoteo, mel e mesmo café. Nós sabemos como nos gusta combinar o queixo con outros elementos e simplemente queremos mostrarlle á xente todas as posibilidades que hai, logo cada un atopa sempre o seu xeito de facelo.
Seleccionar os produtos foi o que máis tempo nos levou, sabiamos o que queriamos e atopalo non sempre é sinxelo. Queremos recuperar os sabores de antes, os das cousas feitas como sempre se fixeron, empregando produtos de calidade, sen engadidos e, sobre todo, con persoas detrás. É volver ao que facían os nosos avós e poñelo ao alcance de todos.
Viños de aquí e de alá
O viño é un básico, e neste caso a aposta é polos da IXP Ribeiras do Morrazo. Os galegos somos moi nosos e é certo que somos moi de costumes pero aquí temos uns viñazos e decidimos apostar pola Indicación Xeográfica Protexida da nosa zona por iso mesmo, aínda que tamén temos na tenda Rías Baixas, Monterrei, Ribeira Sacra, Rioja e Ribera del Duero. Quen ía dicir que podiamos ter uns viños escumosos tan bos coma os que temos aquí hai uns anos, agora voan. Trátase de apostar por nós mesmos mais sen olvidar o que nos rodea e por iso tamén contamos con viños de pequenos produtores.
Agardámoste no número 57 da Rúa Virxe do Camiño.

Tamén che pode gustar